Kierrätysasema Lappeenranta - Rakennusjätteen kierrätys - Purkupiha

Purkupihan viimeisin kasvuloikka on kierrätysaseman avaaminen Lappeenrantaan, Pajarilan kaupunginosaan. Massiivipurkuun, haitta-ainepurkutöihin ja rakennusmateriaalien kierrättämiseen erikoistunut Purkupiha on kasvanut voimakkaasti viime vuosina. Tuorein kasvuaskel: kierrätysasema Lappeenranta. Uuden kierrätysaseman avajaisia vietetään perjantaina 1.11 klo 10:00 alkaen. Tilaisuudessa esitellään uuden kierrätysaseman toimintaa ja sinne on vapaa pääsy.

Uudella kierrätysasemalla otetaan pääosin vastaan rakennus- ja purkutoiminnassa sekä teollisuudessa syntyviä hyötykäyttökelpoisia jätejakeita kuten mm. rakennus- ja purkujätettä, pakkaus- ja energiajätettä sekä puuta. Materiaalia syntyy pääasiassa purku- ja rakennusliikkeiltä, teollisuus- ja tuotantolaitoksilta, kaupan ja logistiikan alalta sekä pk-yrityksiltä ja yksityisiltä talouksilta.  Vastaanotetut jätteet lajitellaan, esikäsitellään ja toimitetaan jatkojalostukseen tai suoraan kierrätykseen tai hyötykäyttöön. ”Jätteiden käsittelyssä markkinat ovat vahvasti paikalliset, ja siksi kasvukin tapahtuu alueellisia toimipaikkoja perustamalla. Haluamme toimia ekologisesti ja välttää jätteiden kuljettamista kumipyörillä pitkiä matkoja”, korostaa Purkupihan kierrätysyksikön johtaja Kimmo Rinne.

Lappeenranta valikoitui kierrätysaseman paikkakunnaksi, koska se on kasvukeskus ja alueella on paljon purkutoimintaa. Valinnassa painoi myös se, että kierrätysasemalle löytyi paikka läheltä valtaväyliä. ”Ensisijaisesti haluamme kierrätysasemilla ottaa haltuun omien purkutyömaittemme jätevirtoja, mutta toki haluamme tarjota palveluja myös ulkopuolisille asiakkaille, kuten kuljetusyrittäjille, rakennusliikkeille ja yksityisille pientuojille”, Itä-Suomen aluejohtaja Santeri Karell painottaa.

Kierrätyspolttoainetta voimalaitoksille

Purkupihalla on Lappeenrantaan avattavan aseman lisäksi jo ennestään kierrätysasemat Lahdessa ja Vantaalla.  Kierrätysasemilla toteutetaan kiertotaloutta muun muassa nostamalla jätteiden jalostusastetta ja edistämällä purkukohteista saatavien uudelleenkäytettävien rakennusosien uusiokäyttöä. Materiaaliuusiokäyttöä edistetään myös purkutori.fi -palvelulla. Se on netissä toimiva kauppapaikka uusiokäyttökelpoiselle purku- ja rakennustavaralle, kuten halleille, kierreportaille ja kattopalkeille, sekä koneille ja laitteille, jotka voidaan hyödyntää jo sellaisenaan.

Lappeenrannassa esikäsiteltävästä energia-, puu- ja rakennusjätteestä osa toimitetaan Lahteen jalostettavaksi edelleen ympäristöystävälliseksi kierrätyspolttoaineeksi voimalaitoksille. Purkupihan jalostamalla kierrätyspolttoaineella voidaan voimalaitoksissa tuottaa yli 30 000 megawattituntia energiaa vuodessa. Tämä vastaa yli 20 keskikokoisen tuulivoimalan keskimääräistä vuosittaista energiantuotantoa.

Uusiutuvaa energiaa

Alueella on jo ennestään Aluehallintoviraston myöntämä ympäristölupa jätteiden käsittelyyn ja vuonna 2016 valmistunut rakennus, jossa on toimisto ja sosiaalitilat sekä työkoneiden huolto- ja pesutilat. Teollisuus- ja toimistorakennuksen pohjarakenteisiin on hyödynnetty omassa purkutoiminnassa syntynyttä purkubetonista valmistettua uusiokiviainesta, jolla on korvattu osa neitseellisestä kiviaineksesta. Samalla tontilla toimii hyvässä yhteistyössä myös Stena Recycling, joka on keskittynyt metalliromun käsittelyyn.

Tänä syksynä käsittelyalueelle on rakennettu uusi, 1400 m2 katos kierrätysasemalla käsiteltävien materiaalien lajittelua varten. Uuden katoksen seinään asennetaan sähköverkkoon kytkettävä kokonaisnimellisteholtaan 45 kWp aurinkosähköjärjestelmä, jonka vuotuinen energiantuotanto on noin 38,25 MWh. Tontilla olevien kiinteistöjen sähkönkulutus tullaan siis jatkossa korvaamaan uusiutuvalla aurinkoenergialla. ”Tavoitteenamme on edistää uusiutuvan aurinkosähkön tuotantoa ja käyttöä kiinteistökohtaisesti,” kertoo Karell. Järjestelmä vähentää kiinteistön ostettavan sähkön tarvetta sekä sen synnyttämiä päästöjä. Nykytasoon verraten järjestelmä säästää 6,27 tonnia CO2:ta vuodessa, seuraavat 25 vuotta.

Kierrätysasema sijaitsee osoitteessa Pikkalanlähteenkatu 5, 53500 Lappeenranta.
Kysymyksiä? Ota yhteyttä Toni Paavolaan 040 9114211
Kuorman tuojat: täytä tilinavauslomake etukäteen

    Jätä tarjouspyyntö

    Tarvitsetko lisätietoja palveluistamme, tarjouksen purku-urakallesi vai heräsikö jotain muuta kysyttävää? Jätä meille yhteystietosi ja viesti, niin olemme sinuun mahdollisimman pian yhteydessä!

    Jätä tarjouspyyntö