Asbestikartoitus 2025 – Miksi, milloin ja kuka sen tekee?
Asbesti on pitkään rakennusteollisuudessa käytetty materiaali, joka tunnetaan sen erinomaisista eristysominaisuuksista, mutta myös vakavista terveysriskeistään. Sen käyttö on Suomessa kielletty, mutta sitä esiintyy yhä monissa vanhemmissa rakennuksissa. Tästä syystä asbestikartoitus on keskeinen toimenpide ennen purkutöitä tai remonttia. Tämän avulla voidaan varmistaa työskentelyn turvallisuus ja estää asbestikuitujen leviäminen ilmaan.
Tässä artikkelissa avaamme tarkemmin, mitä asbestikartoitus tarkoittaa ja missä tilanteissa se on tarpeen. Lisäksi kerromme, kenen vastuulla asbestikartoituksen tekeminen on.
Tärkeimmät nostot artikkelista
– Asbesti on kuitumainen luonnonmineraali, jonka hengittäminen voi aiheuttaa vakavia terveysongelmia
– Asbestikartoitus on tutkimus, jossa selvitetään, sisältääkö rakennus asbestia
– Asbestikartoituksessa arvioidaan asbestin määrä, laatu, sijainti ja pölyävyysluokka, sekä annetaan suositus sopivasta purkutyömenetelmästä
– Asbestikartoitus on Suomessa pakollinen kaikissa ennen vuotta 1994 valmistuneissa rakennuksissa, mikäli rakenteita puretaan tai käsitellään
– Yksittäisen asbestikartoituksen hinta pyörii keskimäärin 200-500 euron välillä. Suurempien saneeraus- ja purkukohteiden kartoitukset kustantavat noin 3 500–5 500euroa.
Mitä on asbesti?
Asbesti on kuitumainen luonnonmineraali, jota on käytetty laajasti rakentamisessa ja teollisuudessa sen erinomaisen lämmön-, kulutuksen- ja kemikaalienkestävyyden vuoksi. Se koostuu hienojakoisista, kestävistä kuiduista, jotka voivat kuitenkin hajotessaan ja hengitettäessä aiheuttaa vakavia terveysongelmia. Yhdysvaltojen terveysviraston artikkelissa kerrotaan näistä hyvin:
“Jos asbestikuituja hengitetään sisään, ne voivat jäädä keuhkoihin ja pysyä siellä pitkään. Ajan myötä kerääntyneet asbestikuidut voivat aiheuttaa kudostulehduksia ja arpia, mikä voi vaikuttaa hengitykseen ja johtaa vakaviin terveysongelmiin.”
Asbesti ei ole vaarallista kiinteässä muodossaan, mutta sen käsittely ja rikkoutuminen voivat vapauttaa ilmaan näitä haitallisia kuituja. Tästä syystä asbestia sisältävien rakenteiden purku ja remontointi vaativat erityistä varovaisuutta sekä asianmukaisia turvatoimia.
Mikä on asbestikartoitus?
Asbestikartoitus on tutkimus, jossa selvitetään, sisältääkö rakennus asbestia.
RPF:n artikkelissa kiteytetään hyvin: “Asbestikartoituksen tavoitteena on tunnistaa ja dokumentoida asbestia sisältävien materiaalien esiintyminen rakennuksessa, erityisesti ennen purku- tai kunnostustöitä.”
Asbestikartoitus tehdään siis vanhoihin taloihin aina ennen remonttia tai purkutöitä. Kartoituksessa arvioidaan asbestin sekä muiden haitta-aineiden määrä, laatu, sijainti ja pölyävyysluokka, sekä annetaan suositus sopivasta purkutyömenetelmästä. Samalla huomioidaan myös muut mahdolliset haitta-aineet ja laaditaan suunnitelma niiden poistamiseksi.
Kartoituksien lisäksi tarjoamme myös kohdekohtaisia materiaalinäytetutkimuksia, jotka sisältävät materiaalinäytteiden keräämisen, näytteiden toimituksen laboratorioon sekä analyysilausunnon toimituksen tilaajalle. Näin voidaan nopeasti ja luotettavasti selvittää, sisältääkö kohde asbestia tai muita haitallisia aineita.
Milloin asbestikartoitus täytyy tehdä?
Kuten Michelle Whitmer artikkelissaan toteaa, teollisuudessa ja rakentamisessa käytettyjen asbestituotteiden kukoistusaika ulottui 1800-luvun lopulta 1900-luvun lopulle. Tämän vuoksi asbestikartoitus olisi tärkeää tehdä jokaiseen ennen vuotta 1994 valmistuneeseen purettavaan tai remontoitavaan rakennukseen.
Kartoituksen avulla varmistetaan, ettei asbestikuituja pääse leviämään ilmaan ja aiheuttamaan terveysriskejä remontti- tai purkutöiden aikana.
Onko asbestikartoitus pakollinen?
Kyllä, asbestikartoitus on Suomessa pakollinen kaikissa ennen vuotta 1994 valmistuneissa rakennuksissa, mikäli rakenteita puretaan tai käsitellään. Asbestin käyttö kiellettiin vuonna 1994, joten sitä ei pitäisi löytyä enää uudemmista rakennuksista.
Asbestikartoitus on yksi merkittävimmistä rakennus- ja purkutyön turvallisuuteen vaikuttavista toimenpiteistä.
Milloin asbestikartoitus tuli pakolliseksi?
Asbestikartoitus on ollut jo pidempään suositeltavaa, mutta vuoden 2016 alussa voimaan tulleen lain myötä se tuli pakolliseksi jokaiseen ennen vuotta 1994 valmistuneeseen rakennukseen.
Mitä jos asbestikartoitusta ei ole tehty?
Suomessa asbestilaki sekä työturvallisuuslaki velvoittavat remontoijia huolehtimaan siitä, että asbestikartoitus tehdään ennen purku- ja remonttitöitä, erityisesti ennen vuotta 1994 valmistuneissa rakennuksissa.
Jos asbestikartoitusta ei ole tehty ja rakennuksesta löytyy asbestia, remontoija on vastuussa turvallisuusmääräysten noudattamatta jättämisestä, mikä voi johtaa sakkoihin ja muihin seuraamuksiin.
Asbestikartoituksen tekemättä jättämisen seurauksena voi olla myös vakavia terveysvaikutuksia. Asbestikuituja voi päästä ilmaan ja aiheuttaa altistumista, mikä taas voi johtaa pitkäaikaisiin sairauksiin. Yhdysvaltain ympäristönsuojeluviraston artikkelissa kiteytetään hyvin kolme merkittävintä asbestialtistukseen liittyvää terveysriskiä:
- Keuhkosyöpä
- Mesoteliooma, harvinainen syöpä, joka löytyy keuhkojen, rintakehän, vatsan ja sydämen ohuesta limakalvosta
- Asbestoosi, vakava etenevä, pitkäaikainen, ei-syöpä keuhkosairaus
Milloin asbestikartoitusta ei tarvitse tehdä?
Asbestikartoitusta ei tarvitse tehdä silloin, jos rakennus on valmistunut vuoden 1994 jälkeen, sillä sinä vuonna asbestin käyttö kiellettiin Suomessa rakennusmateriaaleissa
Asbestikartoitus ei ole välttämätön myöskään silloin, kun remontti koskee rakennusmateriaaleja, joissa ei todennäköisesti ole asbestia. Jos kyseessä on esimerkiksi pelkkä sisustustyö ilman purkutöitä, asbestikartoitusta ei vaadita.
Kuuluuko asbestikartoitus taloyhtiölle?
Taloyhtiöremonttia suunnitellessa kiinnostaa usein tietää, kenelle kuuluu asbestikartoitus. Vastuukysymykset voivat vaihdella sekä yhteisten sopimusten että remontin laajuuden mukaan. Esimerkiksi pienissä huoneistoremonteissa vastuuta voi kantaa huoneiston omistaja, mutta laajemmissa remonteissa asbestikartoitus on yleensä taloyhtiön vastuulla.
On hyvin tyypillistä, että asbestikartoitus kuuluu taloyhtiölle silloin, kun ennen vuotta 1994 rakennetussa rakennuksessa suoritetaan mittavia purku- tai remonttitöitä. Taloyhtiön vastuulla on yleensä huolehtia siitä, että kartoitus tehdään ennen töiden aloittamista, jotta asbestin mahdollinen esiintyminen voidaan tunnistaa ja käsitellä turvallisesti.
Onko asbestikartoitus huoneistokohtainen?
Asbestikartoitus tehdään aina sen mukaan, missä töitä suoritetaan. Kartoitus voi olla huoneistokohtainen, jos remontti tai purkutyöt tehdään vain tiettyyn huoneistoon. Taloyhtiössä kartoitus voi kuitenkin kattaa myös koko rakennuksen, mikäli työ koskee yhteisiä tiloja tai rakenteita.
Voiko asbestikartoituksen tehdä itse?
Asbestikartoituksen saa tehdä vain pätevä asiantuntija, jolla on asianmukainen koulutus ja kokemus. Vaikka asbestikartoituksen tekeminen itse saattaa tuntua yksinkertaiselta, se on itse asiassa monivaiheinen prosessi, joka vaatii erityisosaamista. Asbesti on usein piilossa rakenteiden sisällä, eikä sitä voi tunnistaa pelkällä silmämääräisellä tarkastelulla.
Väärin tehty asbestikartoitus voi johtaa asbestikuitujen leviämiseen ilmaan, mikä voi aiheuttaa vakavia terveysriskejä. Tämän vuoksi kartoituksen tulisi aina tehdä asiantunteva ammattilainen, jolla on oikeat välineet, tieto ja kokemus asbestin turvallisesta käsittelystä ja tunnistamisesta.
Mikäli suunnittelette rakennuksen purkamista tai remontointia, ja asbestin mahdollisuus mietityttää, ottakaa yhteyttä meihin. Suoritamme asbestikartoituksen, jotta voitte edetä projektissanne luottavaisin mielin, tietäen riskien olevan hallinnassa.
Paljonko asbestikartoitus maksaa?
Asbestikartoituksen hinnat voivat vaihdella kohteiden välillä merkittävästi.
Yksittäisten, pienten tilojen asbestikartoitusten hinnat pyörivät keskimäärin 150-500 euron välillä. Suurempien saneeraus- ja kokonaispurkukohteiden kartoitukset taas kustantavat noin 3 500-5 500 euroa (sis. ALV 25.5€).
Hintaan vaikuttavat merkittävimmin kohteen koko, sijainti sekä kartoituksen laajuus. Mikäli rakennuksessa on paljon tutkittavaa ja lisäselvitettävää, kuten materiaalinäytetutkimuksia, hinta voi nousta korkeammaksikin.
Lähteet
Asbesti- ja haitta-ainekartoitus
Työterveyslaitos: Asbestin aiheuttama keuhkosyöpä ja mesoteliooma
Asbestos Inspection & Survey Reports: What to Expect During Asbestos Inspection