Säiliöt muunnettiin kierrätysmetalleiksi - Purkupiha

Oulussa toimivalla ja mäntyöljytuotteita valmistavalla Kraton Chemicalilla oli viime syksynä merkittävä haaste. Toiminnassa olevalta tehdasalueelta piti purkaa ripeään tahtiin yhteensä yhdeksän kemikaalisäiliötä uudisrakentamisen tieltä. Kraton Chemical tunnisti tehtävän haasteet ja otti yhteyttä Purkupihan ammattilaisiin.

Nuottasaarentien teollisuusalueella Oulussa toimiva Kraton Chemical käynnisti viime vuonna investoinnit, joiden myötä se lisää tuotantonsa tehokkuutta. Yhtiö tislaa mäntyöljystä rasvahappoa ja hartsia ja jatkojalostaa niitä muun teollisuuden tarpeisiin.

Hankkeen ensimmäisenä askeleena tehdasalueelta piti purkaa yhteensä yhdeksän käytöstä poistettua varastosäiliötä, joissa oli ollut muun muassa hartsisaippuaa ja raakamäntyöljyä.

Purkutyömaa sijaitsi keskellä toiminnassa olevaa tehdasaluetta ja muutamat säiliöistä olivat hyvin lähellä viereisiä teollisuusrakennuksia. Käytännössä pienikin tulipalo olisi voinut aiheuttaa vakavan vaaratilanteen. Lisäksi purkujätteen varastointiin ei ollut alueella tilaa, joten se oli lajiteltava ja kuljetettava jatkojalostukseen saman tien.

Kokeneet ja vastuulliset ammattilaiset asialle

Purkupihan kokenut prosessiteollisuustiimi otti tehtävän hoitaakseen. Kraton Chemicalin kehitysinsinööri Matti Alaluusuan mukaan valinta oli lopulta helppo.

”Meillä oli Purkupihan osaamisesta jo aiempaa kokemusta, joten työ päätettiin antaa suosiolla heidän ammattilaisilleen. Valmistamme ympäristöystävällisiä tuotteita, joten meidän oli voitava luottaa myös siihen, että purkujäte lajitellaan, kierrätetään ja käsitellään vastuullisesti”, Alaluusua tähdentää.

”Valmistamme ympäristöystävällisiä tuotteita, joten meidän oli voitava luottaa myös siihen, että purkujäte lajitellaan, kierrätetään ja käsitellään vastuullisesti”

Haastava purku-urakka sujui kaikin puolin kitkattomasti ja aikataulussaan, kiitos purkajien ammattitaidon sekä tarkan ennakkosuunnittelun, jossa huomioitiin työturvallisuuden lisäksi jalostamon häiriötön toiminta ja koko tehdasalueen logistiikka.

”Tehdasalue on vilkkaasti liikennöity ja siellä on paljon tavaroiden lastausta ja purkua. Purkujäte meni suoraan lavoille ja kuljetukset hoidettiin niin, etteivät ne häirinneet alueelle tulevaa ja sieltä lähtevää liikennettä”, Alaluusua selvittää.

”Tärkeää oli myös se, että työnjohto oli koko ajan paikalla ja tavoitettavissa”, hän lisää.

Työt tehtävä asiakkaan ehdoilla

Vajaat kaksi kuukautta kestänyt purkuprojekti sisälsi säiliöiden paloittelun lisäksi mittavan määrän linjastojen ja putkien purkutyötä. Purkupihan aluepäällikkö Olli-Pekka Karvosen mukaan sille toivat oman lisäleiman tehdasalueella käsitellyt, helposti syttyvät ja osin jopa räjähdysherkät nesteet ja liuottimet. Huuhteluista ja pesuista huolimatta niitä jää aina putkistoihin ja säiliöihin.

”Polttoleikkauksissa oli oltava todella varovainen kipinöiden kanssa,”, Karvonen selvittää.

Purkutuomion saaneet säiliöt olivat vuorattuja, ja osassa oli varastoitu myös syövyttäviä aineita. Valmistusmateriaalina oli käytetty haponkestävää terästä.

”Työ vaati tekijöiltä paitsi vankkaa osaamista myös kärsivällisyyttä.”

”Työ oli monessa kohtaa varsin hidasta ja vaati tekijöiltä paitsi vankkaa osaamista myös kärsivällisyyttä. Lisähaasteena oli tuo jo aiemmin mainittu tulipalon riski”, Karvonen kertoo.

”Prosessiteollisuustiimillämme on vankkaa kokemusta vastaavanlaisista teollisuuskohteista. Kun tuntee ja tietää oman porukkansa osaamisen, voi samalla luottaa siihen, että työt etenevät turvallisesti ja aikataulussaan”, hän lisää.

Ja kuten usein purkuprojekteissa, löytyi myös Kraton Chemicalin alueelta urakan edetessä lisätöitä. Niissäkin päästiin Karvosen mukaan aina kitkattomasti eteenpäin.

”Purkuprojekteissa edetään aina asiakkaan toiveiden ja aikataulujen mukaisesti. Tässäkin yksi keskeinen tavoite oli se, etteivät purkutyöt haittaisi asiakkaan päivittäistä liiketoimintaa”, hän painottaa.

Teksti: Timo Sormunen

Linkki alkuperäiseen tekstiin

    Jätä tarjouspyyntö

    Tarvitsetko lisätietoja palveluistamme, tarjouksen purku-urakallesi vai heräsikö jotain muuta kysyttävää? Jätä meille yhteystietosi ja viesti, niin olemme sinuun mahdollisimman pian yhteydessä!

    Jätä tarjouspyyntö